fbpx
marketinški zmenki

Mreženje in zakaj je pomembno?

Mreženje je slovenski prevod angleškega izraza “networking” in označuje povezovanje ljudi, ki jim poslovno in drugače lahko koristi, da hitreje ali bolj elegantno dosežejo svoje cilje, preskočijo kakšno oviro, si pomagajo z dobrim nasvetom. Je izmenjevanje idej in informacij med ljudmi s podobnim poklicem, ponavadi v neformalnem okolju. Definicije tega izraza poudarjajo tudi obojestransko ugoden odnos vseh vpletenih, kar bi pravzaprav morala biti osnova vseh odnosov. In zakaj je druženje, poslovno in zasebno, tako zelo pomembno?

Ljudje smo socialna bitja

Ljudje druženje in povezovanje potrebujemo, to velja tudi za tiste bolj introvertirane, le da slednji preferirajo intimnejša druženja ali pa manjši krog ljudi. Ker preživimo skoraj polovico dneva v službi, je zato zelo pomembno, da imamo okoli sebe ljudi, ki nas spodbujajo, motivirajo in ki so vedri, nas nasmejejo in nam, ko je treba, tudi direktno povedo kaj ne tako prijetnega. Za fer in vzajemne odnose pa se moramo nenehno truditi tudi sami, zavestno opazovati našo komunikacijo, sodelavce in poslovne partnerje pohvaliti za njihovo delo ali pomoč, jim dati občutek, da so videni in slišani in jim ponuditi pomoč in znanje, ko je to ustrezno.

Zakaj je poslovno druženje nujno?

Poslovni odnosi so poleg zasebnih v našem življenju ključnega pomena, a na njih, vsaj običajno, gledamo popolnoma drugače. Na njih je treba gledati podobno kot na druge odnose – pomembno je, da jih vzpostavimo, vzdržujemo in negujemo. In pomembno je spoznavati nove ljudi. Saj veste tisti star pregovor, ki pravi “Iste ptice letajo skupaj” oz. “Birds of a feather, flock together.” Ali pa: “Smo to, s komer se družimo.” Pri poslu je to izjemnega pomena. Družina, partner in znanci nam namreč ne morejo zagotoviti spodbude, ki jo potrebujemo na podjetniški poti, razen svetlih izjem, seveda. Potrebujete podporo pogumnih, prodornih in avtentičnih ljudi, ki so pot podjetniških začetkov, z vsemi napakami, izkušnjami in izzivi že prehodili in nam lahko ponudijo zlata vredne nasvete za vaš posel. Dobili boste nov pogled na stvari in se morda izognili kakšni nepotrebni stranpoti.

mreženje marketing

Kaj vse je mreženje?

Mreženje se je z razmahom digitalne tehnologije, podobno kot veliko drugih stvari, pomaknilo v naše domove. Vedno manj je druženja v živo, na banketih, konferencah in okroglih mizah. Pridružila se je tisoč in ena digitalna različica mreženja, kot so video konference, Facebook skupine, Instagram chat, Linkedin, podcasti … Mreženje pa je veliko več kot to. Če ste iskalec zaposlitve, pogosto naletite na to, da kdo dobi službo “po vezah”. Delovno mesto se zapolni mimo formalnih razpisov ali pa kljub njim izberejo vnaprej “določenega kandidata”. V tako majhni državi, kot je Slovenija, to sploh ni presenetljivo. Temu dejstvu se sicer ne moremo izogniti, lahko pa ga obrnemo sebi v prid in tudi sami kolege pobaramo, če vedo za kakšno odprto delovno mesto.

Kako pa se vi mrežite?

Javite se mi v komentar, na kakšne načine se najraje mrežite, katere digitalne vsebine iz svojega poklica najraje poslušate, koga najraje spremljate in vam je vzor… Se boste v naslednjim mesecih udeležili kakšne konference ali morda celo sami organizirali kakšen dogodek?

Pa še izziv za naslednji mesec: izberite si eno osebo, ki jo na poklicnem področju občudujete in jo povabite na kratko kavico ali pa hiter video klic. Si upate?

Kje se mrežimo pri meni? Vsak torek na Instagram LIVE vodim Marketinške zmenke, kjer v živo debatiramo o aktualnih marketinških tematikah, poslušalci in gledalci pa imate možnost v živo se oglasiti s svojimi komentarji in vprašanji. Pridružiš se lahko tudi Facebook skupini Marketinški zmenki.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja