fbpx
ajpes odpiranje posjetja

Odpiranje podjetja in vse, kar morate vedeti, preden zakorakate na AJPES

Ustanovitev podjetja je vznemirljiv in zapomljiv trenutek v zgodbi vsakega podjetnika in podjetnice. A preden zakorakate na AJPES in naznanite svojo novo poslovno pustolovščino, se skrbno pripravite. Pred registracijo podjetja pri Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) je treba upoštevati več ključnih dejavnikov:

Če začnemo pri tem, kaj boste morali predložiti, pa potem pogledamo vsako stvar posebej:

Osebni podatki: ime in priimek, EMŠO, davčna številka, prebivališče

Ime podjetja in skrajšano ime podjetja

Sedež podjetja oziroma poslovni naslov ter soglasje lastnika objekta, če to niste sami.

Opredelitev dejavnosti podjetja po Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD)

Kdaj želite začeti poslovati (točen datum)

Podjetje lahko odprete osebno na AJPESU ali kateri od SPOT točk ali na daljavo, preko e-VEM / SPOT portala. Prijava podjetja zaobjema: prijavo v Poslovni register Slovenije (PRS), prijavo na Finančno upravo Republike Slovenije (FURS), prijavo v obvezna socialna zavarovanja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Oblik podjetja je več: s.p., d.o.o., d.n.o., društvo, zavod itd. … A v tem članku se bomo osredotočili predvsem na samostojne podjetnike in podjetnice.

Izbira imena podjetja

Ko boste prijavljali svoje podjetje, je ena prvih stvari, ki vam mora biti jasna, vaše ime. To naj ne bo predolgo in naj bo v skladu s tem, s čimer se ukvarjate. To pomeni, da je idealno, da ima neko jasno asociacijo na vaš core biznis ali nišo. Naj ne bi vsebovalo angleških besed, dovoljene pa so latinske besede, čeprav je dostikrat to vse odvisno od osebne presoje osebe, ki obravnava vašo prijavo. Ime podjetja se mora tudi jasno razlikovati od imen že obstoječih podjetij. Pazite tudi, da bo lahko izgovorljivo, enostavno za zapisati in zapomljivo.

O imenu torej dobro razmislite, saj bo z vami, če bo vse po sreči, zelo dolgo. Še najpomembnejše pa je, da še pred tem preverite dostopnost spletnih domen s tem imenom in tudi to, da so pod tem imenom na voljo prosta uporabniška imena na družbenih omrežjih. Definirajte tudi dolgo in kratko ime. Primer kratkega imena podjetja: Moj Marketing mentor, Maja Gorec s.p. in dolgega: Moj Marketing Mentor, marketinško svetovanje, Maja Gorec s.p.

Izbira sedeža podjetja

Prijaviti boste morali tudi naslov, kjer boste svojo poslovno dejavnost opravljali. Če nimate pisarne, je to lahko domači naslov, boste pa morali, če niste lastnik, imeti soglasje lastnika objekta ali ga/jo, pripeljati s seboj, da na licu mesta podpiše dokumente. Če ste v večstanovanjskem kompleksu in v najemu, boste morali pridobiti dovoljenje za poslovanje od lastnika stanovanja. V bloku lahko svojo dejavnost izvajate le, če gre za mirno dejavnost, ki ne moti drugih stanovalcev in ne posega v skupne prostore zgradbe.

Izbira dejavnosti podjetja

Že ob odprtju boste morali opredeliti dejavnost podjetja po standardni klasifikaciji. Spisek dejavnosti si lahko ogledate tukaj. Lahko navedete več dejavnosti, če se bo vaše podjetje ukvarjalo z nekaj različnimi stvarmi. Pravzaprav je bolje, da navedete kakšno več, ki bo morda prišla v poštev, da je ne boste morali prijavljati naknadno.

Obdavčitev: Navadni ali normirani s.p.?

Razlika med obema je v ugotavljanju davčne osnove. Za “normirance” se je DO ugotavljala tako, da se je od vseh davčno priznanih prihodkov odšteje 80 odstotkov normiranih odhodkov. Za navadni s.p. pa velja, da se od vseh davčno priznanih prihodkov odštejejo vsi davčno priznani stroški. Pri navadnem s.p. je davčno osnovo možno zniževati z uveljavljanjem olajšav, pri normirancih ne. Je pa nova vlada objavila Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini (ZDoh-2AA), ki prinaša spremembe ugotavljanja davčne osnove za normirance. Več davka bodo glede na predhodno ureditev plačevali tisti, katerih prihodki iz dejavnosti presegajo 50.000,00 EUR.

Ugodnosti za prvo odprtje s.p.

V kolikor s.p. odpirate prvič se lahko razveselite dejstva, da ustrezate pogojem za delno oprostitev prispevkov, ki jih plačujejo sp-ji. Prvo leto boste upravičeni do oprostitve plačila polovice prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Drugo leto poslovanja pa se ta oprostitev zmanjša na 30 odstotkov. To velja samo ob prvem vpisu v poslovni register. Če ste s.p. kdaj že imeli in ga odpirate ponovno, ta olajšava ne velja.

Odprtje poslovnega bančnega računa

Poslovni račun za s.p. lahko na bankah odprete s potrdilom AJPESA o registraciji podjetja, s katerim se je potrebno odpraviti na izbrano banko. Za s.p. je to lahko sicer osebni ali poslovni bančni račun, vendar za lažjo evidenco, preglednost in ločenost teh dveh sfer vsekakor predlagam, da odprete poslovni bančni račun. Stroški vodenja so pri bankah zelo različni, zato predlagam, da se pozanimate, katera opcija je za vas najbolj priročna in tudi denarnici prijazna.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja