fbpx
marketinški zmenki chat gpt

Kaj je Chat GPT in kako bo vplival na marketinški svet?

Chat GPT je najbolj vroča tema ta hip in veliko se nas sprašuje, kakšen bo vpliv umetne inteligence na naša poslovna in zasebna življenja. Kaj vse nam bo odvzel, se ga moramo bati, ali pa si lahko s pomočjo tega orodja optimiziramo delovne obveznosti do te mere, da podvojimo svojo dnevno produktivnost?

Kaj sploh je Chat GPT?

Če v preteklih tednih niste ujeli izraza Chat GPT v tem ali onem članku ali pogovoru, potem ste verjetno spali v komi. Je orodje umetne inteligence, ki nam lahko pomaga pri vsakodnevnih in strokovnih vprašanjih tako, da nanje odgovori z neverjetno natančnostjo in hitrostjo. Chat GPT je razvila organizacija OpenAI. Zasnovan je za ustvarjanje besedila, podobnega človeku, na podlagi posredovanega vnosa. Model je bil učen na ogromni količini besedilnih podatkov in uporablja tehnike globokega učenja za ustvarjanje skladnih in ustreznih odgovorov na uporabniške poizvedbe. Optimiziran je za angleški jezik, a z osnovnim poznavanjem angleščine lahko tudi nam, Slovencem, prinese izjemne koristi. Je pa soliden tudi v slovenščini in razume marsikatero zagonetko.

Ponetek zaslona. Moj klepet z robotom o temi tega članka.

Kako Chat GTP deluje in na kakšen način ga lahko uporabim?

Da bi preizkusili chat gtp odlikajte na povezavo https://chat.openai.com/chat, si ustvarite zastonj račun in preizkusite v akciji, kako stvar deluje. Arhitektura ChatGPT temelji na transformatorskem omrežju, ki je globoka nevronska mreža, zasnovana za obdelavo zaporednih podatkov, kot je besedilo. Model uporablja mehanizme samopozornosti, da pretehta pomembnost vsake besede v vnosu in ustvari rezultate, ki se zavedajo konteksta.

chat gpt posnetek zaslona
Nekaj idej, kako si z umetno inteligenco lahko pomagate vsi tisti, ki imate opraviti z družbenimi omrežji. / posnetek zaslona

Kako vse si lahko z umetno inteligenco pomagam pri delu?

Ena od ključnih prednosti uporabe ChatGPT je njegova zmožnost razumevanja in ustvarjanja besedila v različnih žanrih, vključno z novičarskimi članki, znanstvenimi članki in celo pogovornim jezikom. Zaradi tega je idealen za široko paleto primerov uporabe, kot so storitve za stranke, ustvarjanje vsebine in celo osebni pomočniki.

ChatGPT je dosegel izjemne rezultate v številnih merilih uspešnosti, kot je primerjalno merilo SuperGLUE, kjer je dosegel najsodobnejšo zmogljivost pri več primerjalnih nalogah. Uporabljen je bil tudi za ustvarjanje številnih praktičnih aplikacij, kot so jezikovni chatboti in avtomatizirana orodja za ustvarjanje vsebine.

Robotek ti, če ga prosiš, pomaga tudi pri zelo specifičnih nalogah. Napiše ti na primer celoten script za youtube video. / posnetek zaslona

Kakšen je vpliv umetne inteligence na marketinški svet?

Umetna iteligenca bo pomembno vplivala na prenekatero marketinško področje. Na primer: Klepetalni roboti, ki jih poganja GPT-3, lahko obravnavajo vprašanja strank in zagotavljajo hitro in učinkovito podporo. Generiranje vsebin, ki je bila prej v domeni ljudi iz mesa in krvi, ki jim pravimo tudi tekstopisci. GPT-3 lahko ustvari prepričljive opise izdelkov, besedilo oglasa in drugo marketinško vsebino.
Ne le to: GPT-3 lahko analizira podatke o strankah za personalizacijo marketinških sporočil in priporočil za izdelke. Generiranje potencialnih strank: klepetalni roboti, ki jih poganja GPT-3 … Lahko komunicirajo z obiskovalci spletnega mesta, zbirajo informacije in ustvarjajo potencialne stranke. Tržne raziskave: GPT-3 lahko pomaga pri tržnih raziskavah z analizo velikih količin podatkov in ustvarjanjem vpogledov.

Primer produktnega opisa za specifičen izdelek. Opis samo prevedete ali pa ga za vas prevede Google in – voila! / posnetek zaslona chat gpt

Kakšne so omejitve pri uporabi tega orodja?

Kljub izjemni zmogljivosti ChatGPT ni brez omejitev. Eden od ključnih izzivov pri modelih globokega učenja je pomanjkanje interpretabilnosti, zato ne vemo, zakaj model ustvarja določene rezultate. Poleg tega je model dober le toliko, kolikor so dobri podatki, na katerih je bil učen, in lahko včasih pristranske ali napačne odgovore.

Skratka, ChatGPT je zmogljivo orodje za ustvarjanje besedila, podobnega človeku, in ima široko paleto možnih aplikacij. Vendar je pomembno, da se zavedate njegovih omejitev in ga uporabljate na odgovoren in etični način, ki je v skladu z vašimi cilji in vrednotami.

Umetna inteligenca in etični pomisleki

Sistemi umetne inteligence lahko ohranijo ali povečajo obstoječe pristranskosti v podatkih in algoritmih, kar vodi do diskriminatornih rezultatov. Obenem je določanje odgovornosti in odgovornosti za odločitve, ki jih sprejmejo sistemi umetne inteligence, je zapleteno in vzbuja etične pomisleke. Nekateri izpostavljajo tudi vprašanje zasebnosti: uporaba umetne inteligence sproža vprašanja o zbiranju, in uporabi osebnih podatkov ter možnostih zlorabe teh informacij. Prav tako umetna inteligenca lahko avtomatizira številna delovna mesta, kar vodi do izgube delovnih mest ter sproža etična vprašanja o tem, kako obravnavati te posledice. Človekove pravice: uporaba umetne inteligence lahko krši človekove pravice, kot so svoboda izražanja, zasebnost in enakost pred zakonom.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja